ENGELLİ ÇOCUK ARABASI SEÇİMİ

Engelli Çocuk Arabası Seçimi 2: Ölçülerin Ayarlanabilirliği
Rehab Strollers tarzı bir puset mi yoksa Buggy tarzı puset mi seçmek gerektiğine dair önerilerimizi daha önce aktarmıştık (bkz).  Bu konuda karar verdikten sonra ikinci aşamaya geçebiliriz.
Bu aşamada amaç en doğru oturma pozisyonu sağlaması şartı ile en uzun süre puseti kullanabilmektir. Böylece hem minimum maliyetle maksimum kullanım süresi sunan, hem de çocuğunuzun ve sizin sağlığınızdan/konforunuzdan ödün vermeyen bir puset belirleyebiliriz.
İKİNCİ ADIM
Çocuğunuzun boyu ve kilosu hızla artıyor mu, yoksa ölçüleri yaklaşık olarak sabitlendi diyebilir miyiz?
Çocuğunuzun boyu ve kilosu hızla artıyorsa:
1- Oturma genişliği, oturma derinliği, sırt yüksekliği ve diz-topuk mesafesi ayarlanabilir bir araba almanız gerekmektedir.
2- Eğer sabit ölçülerde bir araba tercih ederseniz (ki çoğu zaman büyük ölçülerde tercih edilir) çocuğunuz araba içerisinde küçük kalır ve sağa-sola eğilir, öne doğru kayar. Böylesi bir kötü kullanım ise birkaç yıl içerisinde çocuğunuzda telafisi mümkün olmayan omurga deformasyonlarına neden olur
3- Oturma genişliği mümkün olan en dar ölçüde olmalıdır.
4- Oturma derinliği en önemli konulardan biridir. Gereğinden uzun olursa kullanıcı öne doğru kayar ve sırt arkaya bütün olarak yaslanamaz. Derinlik çok kısa olursa, bu sefer de vücut ağırlığı küçük bir bölge tarafından taşınmak durumunda kalır. Bundan dolayı çocuğun konforu bozulur, kalçasında ağrı, batma hissi ve bası yarası riski ortaya çıkar.
5- Diz-Topuk mesafesini doğru ölçülendirmek kullanıcının konforu ve duruş sağlığı açısından en önemli konudur. Ayakların havada kalması ya da yanlış açıda olması çocuğun omurgasında telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açar. Ayrıca çocuğun sürekli öne doğru kaymasına neden olur. O nedenle diz-topuk mesafesi mükemmel şekilde ayarlanmak zorundadır.
6- Sırt yüksekliği ihtiyaçtan az olmamalıdır. Ayrıca yine ihtiyaç duyuluyorsa eğilmeden durmayı sağlayacak skolyoz destekleri ile donatılmalıdır.
7- Sırt açısı olabildiğince dik olmalıdır. Sırt kumaşı kullanıcının içine gömülmesine neden olacak esneklikte olmamalıdır. Yatar pozisyonda ve esnek sırtlık olması halinde kullanıcıda çok kısa sürede skolyoz-kifoz oluşmaya başlar.
Çocuğunuzun boyu ve kilosu artmıyorsa:
1- Bu durumda yukarıda saydığımız ölçülerin ayarlanması özelliğine çok fazla ihtiyaç duymayız. Çocuğun var olan vücut ölçülerine en uygun ölçülere sahip puseti tercih edebiliriz.
2- Daha uzun süre kullanabilmek adına var olan ölçülerden bir parça uzun ölçülere sahip puset tercih edilebilir. Ama orada da yukarıda değindiğimiz postüral detayları göz ardı etmemek gerekir.
Unutmayın, yanlış puset, yanlış tekerlekli sandalye, yanlış engelli arabası demek, yanlış oturma demektir. Ve yanlış oturmanın bedeli de skolyoz, kifoz vb. omurga deformasyonu oluşmasıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MÜGE ANLI TEKERLEKLİ SANDALYE BAĞIŞI

Engelli Çocuk Puseti, Engelli Çocuk Arabası

AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYE İLE UÇAK YOLCULUĞU NASIL YAPILIR.