Tekerlekli Sandalye Kullananların Duymaktan Nefret Ettiği 15 Laf


Tekerlekli sandalye kullanıcıları günlük hayatlarında bir sürü yoruma maruz kalıyor. Bazı yorumlar yeterince masumane olsa da, toplumun tekerlekli sandalye kullananlar hakkındaki bilgisizliğini ele veriyor. İnsanlar genelde tekerlekli sandalyeler hakkında asılsız hikâyelere inanıyor, ya da tamamen fikirsiz oluyorlar. Biz de bu nefret edilen yorumları aşağıda derledik.

“Senin İçin Dua Edeceğim”

Bu söz inanabileceğinizden çok daha fazla sarf ediliyor. Özünde düşünceli ve kibar olması amaç edinilse de, aslında her zaman gerekli değil. Bütün tekerlekli sandalye kullanıcıları hasta, rahatsız ya da ölüm döşeğinde değil. Çoğu tekerlekli sandalye kullanıcısı inanılmaz derecede sağlıklı ve hatta bazıları da olimpik atlet. Kendi başınıza yürüyebiliyorsunuz diye, tekerlekli sandalye kullananlara onlar için dua edeceğinizi söylemenize gerek yok. İlla da edeceğim diyorsanız, bunu sessizce yapabilirsiniz.

“Sana Ne Oldu?”

Bu inanılmaz derecede özel bir soru. Bir insanın tekerlekli sandalye kullanması için çok fazla sebep var. Çoğu hikâye fazlaca mahrem ve tekerlekli sandalye kullanıcıları hayatlarını aynı hikâyeyi yabancılara tekrar tekrar anlatarak geçirmek istemiyor. Bu soruyu sormanıza cidden hiç gerek yok. Eğer bir tekerlekli sandalye kullanıcısı neden bu hale geldiğinin hikâyesini size anlatma ihtiyacı duyarsa zaten istedikleri zaman anlatacaklardır.


“Tebrikler”

Genelde insanlar yaptıkları veya başardıkları şeylerden dolayı tebrik edilme ihtiyacı hisseder. Bu terim sıklıkla mezuniyet, yeni iş, evlilik veya doğum hadiselerinde kullanılır. Sağlıklı bedene sahip bazı insanlar tekerlekli sandalyelileri marketten aldıklarını kasaya koyarken bile tebrik ediyorlar, sanki büyük bir olaymış gibi. Günlük işlerini yaparken tekerlekli sandalye kullanıcılarını tebrik ederek kendinizi ahmak durumuna düşürmeyin.

“Akülü Araban Ne Kadar Hız Yapıyor?”

Bu soru onlarca kez soruluyor ve soran da kendini cidden komik zannediyor. Akülü sandalye ne kadar hızlı gidiyor? Vücudu sağlıklı bazı insanlar tekerlekli sandalyeyle bazen yarış yapmak bile istiyor. Tekrar söylüyoruz, lütfen kendinizi böyle küçük düşürmeyin. Tekerlekli sandalye kullanıcıları da sizler gibi insan. Yalnızca etrafta dolaşmak için tekerlekli sandalye kullanıyorlar. Kimse size ne kadar hızlı koştuğunuzu sormuyor. Lütfen bu soruyu sormaktan kaçının.


“Pozitif Ol”

Kim demiş tekerlekli sandalye kullanıcıları depresif ya da üzgündür diye? Her biri sizin de yaptığınız aktivitelerle hayatı sonuna kadar yaşıyor, hatta belki sizden daha fazla yaşıyor. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının etrafta dolaşmak için sizden birazcık daha farklı bir yöntemi var, o kadar. Çoğu tekerlekli sandalye kullanıcısının yaşamının sonuna kadar o sandalyede yaşadığını aklınızda bulundurun. Çoğu bu durumla barışık ve mutlu ve pozitif bir yaşam sürdürüyor.

“İyi ki Ben de Tekerlekli Sandalyede Oturmak Zorunda Değilim!”

Bu düşünce doğal olarak birçok insanın aklından geçiyor, fakat bunu sesli ve özellikle direkt olarak bir tekerlekli sandalye kullanıcısına söylemeniz gerekmez. Bir tekerlekli sandalye kullanıcısının önüne çıkan engellerin sizin önünüze çıkmayacağına duyduğunuz minneti sesli dile getirmenize kimsenin ihtiyacı yok.

“Eşiniz De Tekerlekli Sandalye mi Kullanıyor?”

Bunu düşünmek naiflik ve tekerlekli sandalye kullanıcıları hakkında bilgisizlikten kaynaklanıyor. Bu soru sizin tekerlekli sandalye kullanıcılarını ve sağlıklı vücuda sahip insanları farklı ve birbiri ile iletişim kuramayacak – bırakın çıkıp evlenmeyi – mertebelerde gördüğünüzü kanıtlıyor. Belki de insanlar sizin sevgiliniz hakkında bunu sorsaydı daha farklı hissederdiniz. Muhtemelen şaşırır ve “Bunun ne önemi var ki?” diye düşünürdünüz.

“Bir Tekerlekli Sandalye Kullanıcısı İçin Fazla Güzelsin”

Tekerlekli sandalye kullanıcıları da herkes gibidir. Güzel olup olmadıkları tartışma konusu olmamalıdır. Sağlıklı vücuda sahip olan birine çıkıp “Harika görünüyorsun.” demezdiniz. Garip ve hatta tuhaf dururdu. Tekerlekli sandalye kullanıcıları için de aynısı geçerli. Tekerlekli sandalyede olmanın dış görünüşle hiçbir alakası yok.

“Bu Kadar Üretken Olduğunu Görmek Güzel”

Sağlıklı vücuda sahip bireyler çoğunlukla tekerlekli sandalye kullanıcılarının hiçbir şey yapamayacağı yanılgısına düşüyor. Bu gerçeklikten çok uzak. Tekerlekli sandalye kullanıcıları hayatlarını yaşıyor ve istedikleri her şeyi gerçekleştiriyor. Yani bir tekerlekli sandalye kullanıcısını işten dönüp eve alışveriş yapıyorken görürseniz, tıpkı sizin yapıyor olduğunuz gibi, üretken olduklarını belirtmenize hiç de gerek yok. “Bu kadar üretken olduğunu görmek güzel” diye bir cümle sarf etmeniz tekerlekli sandalye kullanıcılarını küçük gördüğünüzü ve kendileri için hiçbir şey yapamayacaklarını farz ettiğinizi düşündürüyor. Bir sonraki iş çıkışı markete uğradığınızda kendinizi düşünün, birinin size gelip bunu söylediğini. Nasıl hissederdiniz?

“X’i Tanıyor musun?”

Tekerlekli sandalye kullanan iki insanı siz tanıyorsunuz diye, onlar da birbirini tanıyacak değil. Bütün tekerlekli sandalye kullanıcıları birbirleriyle iletişim halinde değil. Bu varsayım bütün sağlıklı vücuda sahip bireylerin de birbirini tanıdığını düşünmek demek – ki bu da imkânsız.

“Tedavisi Yok mu?”

Bütün tekerlekli sandalye kullanıcıları tedavi edilebilecek ya da iyileşebilecek diye bir şey yok. Bu soruyu onlara sormak fazlaca özel hayata müdahale ve burun sokma içeriyor, özellikle de bir yabancıysanız.
Çoğu insan bu yorumu çok masumca yapıyor. Genelde tekerlekli sandalyede olmanın nasıl bir his olduğunu ve empati yapabildiklerini bildirmek istiyorlar. Fakat bu yorumu uzun süreli bir tekerlekli sandalye kullanıcısına yapmak pek de gerekli değil.

“İlham Vericisin!”

Bu söz çok fazla duyulur ve cidden söylenmesi çok tuhaftır. Tekerlekli sandalye kullanıcısı dünyada ya da toplumda önemli bir değişim yaratmadığı sürece gerçekten onlara tekerlekli sandalyedeki hayatlarının ilham verici olduğunu söylememelisiniz.

“Nasıl Yaptığını Cidden Bilmiyorum”

Tekerlekli sandalye kullanıcıları bu konuda cidden bir seçim yapma hakkına sahip değil. Olsalardı, muhtemelen birçoğu kullanmamayı seçerdi. Çoğu tekerlekli sandalye kullanıcısı hayatı olduğu gibi sevmek ve hayatın her anından zevk almak zorunda. Yani siz de onlarla aynı durumda olsanız siz de nasıl yapıldığını öğrenirdiniz.

“Anneannem de Tekerlekli Sandalye Kullanıyor”

Sağlıklı vücuda sahip olan birey her ne kadar tekerlekli sandalye kullanıcısıyla bir ortak yön bulmaya çalışıyor da olsa, maalesef öyle gözükmüyor. Yaşça büyük bir birey tekerlekli sandalye kullanıyorsa ve siz de ona nazaran genç bir kullanıcı ile konuşuyorsanız, onu anneannenizle kıyaslıyor gibi görünüyorsunuz.
Bir tekerlekli sandalye kullanıcısıyla bir sonraki karşılaşmanızda, duyulması hoş olmayan bu 15 şeyi hatırlayın. Bunları söylemekten kaçınmak için elinizden geleni yapın. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının da insan olduğunu ve saygı duyulmaları gerektiğini hatırlayın. Onlara ölüm döşeğindelermiş gibi davranmak ya da onlara acımak zorunda değilsiniz. Tekerlekli sandalye kullanıcıları sağlıklı, başarılı, üretken ve çok daha fazlası olabilir! Aklınızda bulunsun, siz de bir gün tekerlekli sandalye kullanacak duruma gelebilirsiniz, o zaman size nasıl davranılmasını istersiniz?

kaynak: 
tekerleklisandalyeler.com


YENİ LOGO
Cafer BURUN
   

Carmen Medikal Paz. Tic.Ltd. Şti.

Perpa Ticaret Merkezi  A blok, Kat:5, No:141
Şişli / İstanbul
Mobil       : +90 (543) 648 01 92
Telefon    : +90 (212) 220 12 66



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MÜGE ANLI TEKERLEKLİ SANDALYE BAĞIŞI

Engelli Çocuk Puseti, Engelli Çocuk Arabası

AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYE İLE UÇAK YOLCULUĞU NASIL YAPILIR.